Снимка Булфото, архивБългария има най-високата смъртност в света от 15.433

...
 Снимка Булфото, архивБългария има най-високата смъртност в света от 15.433
Коментари Харесай

WPR: N1 сме по смъртност в света, а е по-ниска от м.г.

 Снимка Булфото, списък

България има най-високата смъртност в света от 15.433 смъртни случая на 1000 души, демонстрират данни на World Population Review за 2020 година И то в случай, че Национален статистически институт регистрира рекордно ниска смъртност през 2020 година спрямо последните пет години. Над 6% е по-ниска смъртността от началото на 2020 до третата седмица на май в съпоставяне със същия интервал на предходната година, написа.

Според Световната здравна организация аргументите за гибелта в България са същите като тези в други европейски страни, в това число неинфекциозни болести (заболявания на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и ракови болести. В момента в България популацията се топи,  то бе към 9 милиона през 2000 година и се чака да падне до сред 2,8 милиона и 5 милиона.

Десетте страни с най-висока смъртност в света са:

    България (15.433)
    Украйна (15.192)
    Латвия (14.669)
    Лесото (14.144)
    Литва (13.737)
    Сърбия (13.194)
    Хърватия (13.17)
    Румъния (13.099)
    Джорджия (12.816)
    Русия (12.785)

2. Украйна

Украйна има втората най-висока смъртност от 15.192 смъртни случая на 1000 души. Украйна се счита за изпаднала в демографска рецесия заради високата си смъртност, съчетана с ниска раждаемост. Като цяло системата на опазване на здравето в Украйна е едва финансирана и страната има висок % на болести и доста ниски проценти на имунизация. Един фактор, способствуващ за смъртността, е високата смъртност на мъжете в трудоспособна възраст от предотвратими аргументи като алкохолно отравяне и тютюнопушене. Освен това Украйна има една от най-бързо разрастващите се епидемии от ХИВ / СПИН в света и понастоящем страда от една от най-тежките епидемии от шарка към юни 2019 година

3. Латвия

Коефициентът на смъртност в Латвия е 14,669 на 100 000. Латвия също има недофинансирана система на опазване на здравето и макар че продължителността на живота доста се е подобрила в Латвия, страната към момента изостава от останалата част от Европейския съюз, на рискови фактори са подложени мъжете, хората с ниско обучение и хората с ниски приходи. Хората с ниско обучение в Латвия имат дълготрайност на живота, която е с 10 години по-ниска от тези с високо обучение. Някои постоянно срещани рискови фактори измежду латвийците са тютюнопушенето, пиенето на алкохол и затлъстяването.

4. Лесото

Със смъртност от 12.144 смъртни случаи на 1000 души, Лесото има четвъртата най-висока смъртност в света. Според CDC, Център за надзор и предварителна защита на болесттите, продължителността на живота в Лесото е 56 години за дамите и 52 години за мъжете. Коефициентът на детска смъртност е 59 на 1000 живородени деца. Основните аргументи за гибел са ХИВ / СПИН, туберкулоза, инсулт, инфекции на долните дихателни пътища и исхемична болест на сърцето.

5. Литва

Смъртността на Литва е 13 737 смъртни случая на 1000 души. Световната здравна организация оповестява, че исхемичните сърдечни болести и инсулт са двете водещи аргументи за гибел в Литва, като смъртността е надлежно четири и два пъти над междинната стойност в Европейския съюз. Поради високите проценти на тютюнопушене, ракът на белите дробове в този момент е третата водеща причина за гибел в Литва. Литва също има най-ниската дълготрайност на живота в Европейски Съюз от 74,8 години.

6. Сърбия

Смъртността в Сърбия е 13,194 на 1000, шестата в света. Според изследване смъртността на Сърбия е била най-ниската през 60-те години на предишния век, където е била сред 8 и 9 смъртни случая на 1000 души. През началото на 21 век процентът е доста по-висок, достигайки 14 смъртни случая на 1000 души. В демографски проект Сърбия е една от най-старите страни в Европа и нейното застаряващо население играе огромна роля в смъртността. Освен това хроничните незаразни болести и сърдечно-съдовите болести са двете водещи аргументи за гибел. Сърбия също е измежду десетте страни в света с най-висока степен на пушене.

7. Хърватия

Коефициентът на смъртност в Хърватия е 13,17 смъртни случая на 1000 души. Основните аргументи за гибел в Хърватия са исхемична болест на сърцето, инсулт, Алцхаймер и рак на белите дробове. Около 25% от хърватските жители пушат тютюн всеки ден, което е по-високо от междинното за Европейски Съюз. Освен това, процентите на затлъстяване се повишават, изключително при децата.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР